Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Настасівська громада» (код ЄДРПОУ: 04393568) був реорганізований і увійшов до складу Великоберезовицької громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Настасівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Великоберезовицької громади

Настасівська громада має шанс увійти у топ-5 найуспішніших ОТГ Тернопільщини

Дата: 16.02.2018 15:50
Кількість переглядів: 424

Фото без описуДепутати Настасівської сільської ради, що в Тернопільському районі, на сесії 12 лютого 2018 р. ініціювали добровільне створення об’єднаної територіальної громади з центром у селі Настасів.

У складі майбутньої ОТГ, яка невдовзі може з’явитись на мапі України, місцеві депутати бачать Настасівську, Петриківську, Острівську, Буцнівську, Великолуцьку, Мишковицьку, Миролюбівську, Йосипівську, Мар’янівську сільради Тернопільського, а також Купчинецьку, Денисівську та Яструбівську Козівського районів. Ці сільські ради вже отримали офіційні пропозиції з Настасова про створення ОТГ у зазначеному складі.

30 днів на роздуми
Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», сільські ради, які отримали запрошення, у 30-денний термін мають розглянути пропозицію про створення ОТГ, поінформувати мешканців сіл про переваги добровільного об’єднання, а відтак – провести громадські слухання та прийняти відповідні рішення. Настасівчани упевнені, що позиція сусідніх громад щодо створення ОТГ буде позитивною.
– За останні роки Настасівська сільська рада стала потужною адміністративно-територіальною одиницею в економічному та соціально-культурному плані, – каже її сільський голова Микола Злонкевич. – Завдяки розвитку виробничого потенціалу, основу якого складає компанія «Агропродсервіс», створено сотні робочих місць, у рази зросли надходження до сільського та районного бюджетів. Це дає змогу успішно реалізовувати соціальні, мистецькі та освітні проекти, вкладати значні кошти в інфраструктуру сільських територій.

Є всі підстави бути центром
За підсумками 2017 року (з урахуванням 60% ПДФО), дохід на одного мешканця Настасівської сільської ради складає понад 6 тисяч гривень. Маючи значну динаміку росту на майбутнє, такий потенціал, упевнені настасівчани, забезпечить у складі ОТГ і розвиток суміжних територій, які наразі не мають таких можливостей. Наприклад, у Йосипівці та Мар’янівці дохід на одного жителя на рік у середньому не перевищує 800 гривень, у Миролюбівці, Великій Луці і Буцневі – трохи більше однієї тисячі гривень, у Яструбові і Купчинцях – в межах 1500 грн, у Мишковичах – 1800 грн. Більш потужний ресурс Острівської, Денисівської та Петриківської сільських рад разом з Настасівською слугуватиме фінансовій спроможності новоствореної ОТГ, дохід на одного мешканця в якій, за умови об’єднання, складатиме в межах 3 тисяч гривень. Це значно більше, ніж середньообласний показник (2,2 тис. грн – ред.), що дасть змогу громаді увійти у топ-5 ОТГ Тернопільщини.

Не втратити б шанс
Створення спроможних територіальних громад – один з пріоритетів державної політики та вимога часу. Цей процес триває уже третій рік, його визначальною ознакою поки що є добровільність. Результатом добровільного об’єднання громад у Тернопільській області на цей час є 40 ОТГ, які охоплюють трохи більше третини населення краю і значна частина яких, на жаль, не є фінансово спроможними. Вихід на арену нових об’єднаних громад торік значно загальмувався. Незважаючи на те, що держава стимулює створення ОТГ і надає їм значні преференції, право добровільності реалізується не надто результативно. З достовірних джерел відомо, що 2018 рік може стати останнім етапом добровільного створення ОТГ. На цьому наголосив і експерт Центрального офісу реформ Юрій Ганущак, зазначивши, що орієнтир завершення реформи вказав Президент – це 2020 рік. Саме тоді вибори до місцевих органів влади відбудуться на новій територіальній основі. За його прогнозом, до кінця 2018 року може бути прийнятий новий закон щодо засад адміністративно-територіального устрою, яким будуть затверджені не лише межі громад, що стануть в Україні повсюдними, а й межі нових укрупнених районів. І добровільності тут вже не буде.

«З любові» завжди краще, ніж з примусу
Отож, для створення ОТГ на добровільних засадах є ще час – 2018-ий рік. Зважаючи на затяжні процедури з прийняттям рішень, цей час досить спресований для сільських рад – потенційних учасників майбутньої ОТГ з центром у селі Настасів. Якщо цей шанс добровільності не буде використаний, уже в 2019 році території будуть розділені в адміністративний спосіб, без урахування виробничої, інфраструктурної, соціальної спорідненості. Враховуючи, що об’єднання «з любові» завжди краще, ніж з примусу, це також аргумент для потенційних учасників громади прийняти необхідні рішення якомога швидше.
– Села Яструбове, Купчинці та Денисів Козівського району мають з Настасовом дуже тісні виробничі зв’язки, які з об’єднанням в ОТГ лише зміцніють та даватимуть кращі результати в соціально-економічному розвитку цих населених пунктів, – стверджує Настасівський сільський голова Микола Злонкевич. – Першочерговим для об’єднаної громади стане будівництво 4-кілометрової дороги для забезпечення хорошого транспортного сполучення з Денисовом. У селах, які є потенційними учасниками майбутньої ОТГ, невелика різниця в кількості мешканців – це означає, що в депутатському корпусі громади буде рівне представництво. Інтегрованості сприятиме і те, що управлінські структури громади будуть рівномірно розміщені в селах ОТГ: для прикладу, Мишковичі можуть стати освітнім центром, тут є відповідна база і для первинної ланки медицини. В Острові могли б сконцентрувати відділ земельних ресурсів, у Петрикові – правоохоронні структури, Настасів – незаперечний культурний центр. У кожному селі буде староста, усі довідки мешканці отримуватимуть на місцях. У фінансово спроможній громаді для всіх фахівців, які сьогодні працюють у виконавчих структурах, буде робота. Крім того, в ініціаторів створення Настасівської об’єднаної територіальної громади є щирі сподівання на підтримку вищестоящих органів влади, які в один голос декларують, що фінансово спроможних – підтримують.


Ганна МАКУХ
Джерело


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано